RI&E en BHV leveren meer op dan je denkt

27-6-2022

Wie niet waagt, die niet wint. Het zit diep in ons ondernemers-DNA. Maar de echte winnaars hebben één eigenschap gemeen: ze creëren een veilige en gezonde werkplek. 


Er zijn namelijk arbeidsrisico’s die je als werkgever niet wilt lopen. Omdat je de gevolgen niet kunt overzien, de continuïteit van je organisatie niet in gevaar wilt brengen, maar vooral: omdat je liever voorkomt dan geneest. 

Zodra je medewerkers in dienst hebt, ben je werkgever. En daarmee wettelijk verplicht om een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen. Onderdeel hiervan is een Plan van Aanpak - een ‘to do list’ met verbeterpunten en wie, wat doet. Hierin regel je onder meer ook de bedrijfshulpverlening (BHV) en bepaal je hoe jouw BHV’ers worden opgeleid, getraind en geoefend. En je raadt het al: ook dat is verplicht. Zie dat niet als een loze belofte, want sinds 2021 wordt hierop scherp toegezien door de Arbeidsinspectie. Wie geen RI&E heeft, loopt kans op een flinke boete. 

Wat levert een RI&E op?

Tot zover. Even zwart-wit hoe het zit. Veel interessanter is hetgeen dit instrument je oplevert, in plaats van wat het je gaat kosten. Verlaag gezondheidsklachten en verzuim, daarmee verhoog je direct ook het werkplezier en de productiviteit. Het gaat hierbij niet alleen om klachten van vandaag op morgen, maar juist ook over het voorkomen van ongevallen of arbeidsgeschiktheid op termijn. Door je medewerkers te betrekken bij de vraag ‘hoe kunnen we veiliger, gezonder en béter werken?’, maak je intern veel positieve energie los. Dat is onbetaalbaar!

Over welke arbeidsrisico’s hebben we het?

Je ontkomt er niet aan om alle arbeidsrisico’s in kaart te brengen én de eventuele gevolgen hiervan zo veel mogelijk te beperken. Maar branches en werkzaamheden verschillen sterk, zul je zeggen. Klopt! De risico’s gelden niet alleen voor bedrijven in sectoren als chemie, techniek of bouw. Omgevingen waar gevaarlijke stoffen, geluid en veiligheid van machines en materiaal de werkomgeving bepalen. Maar ook in kantooromgevingen zijn er issues, zoals de werkplekinrichting en psychosociale arbeidsbelasting. En niet te vergeten de restrisico's, zoals een ongeval, brand of andere calamiteiten. Stormschade, overstromingen of de uitval van nutsvoorzieningen? Het is een utopie om te denken ‘dat overkomt mij niet’.

Wat moet je verder weten over RI&E

Heb je een RI&E dan moet die (vanaf > 25 FTE) getoetst worden door bijvoorbeeld de arbodienst (Arbo kerndeskundige) of brancheorganisatie waarbij je bent aangesloten. Verzamel alle feedback en neem dit op in het Plan van Aanpak. Betrek de OR (wettelijk verplicht) of Personeelsvertegenwoordiging vanaf het begin. Zij moeten instemmen met het RI&E-instrument, de getoetste RI&E en het Plan van Aanpak. De kosten van een RI&E verschillen per situatie. Als je branche een RI&E-hulpmiddel heeft, is het meestal de goedkoopste optie om deze te gebruiken. Dit is vaak gratis. Maar in de regel kost het toetsen van een RI&E geld. Of toetsing nodig is, hangt af van het hulpmiddel en het aantal medewerkers. De experts bij Capability leggen je uit hoe de vork exact in de steel zit voor jouw organisatie.  

Wil je een meer samenhangende aanpak? En als organisatie strategisch, tactisch en operationeel voorbereid zijn op mogelijke risico’s en crisissituaties? Wij helpen je graag bij het opstellen, actualiseren of toetsen van uw risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

Meer informatie? Dat lees je hier: 

Leer een veilige werkplek creëren
Lees hier meer over BHV 
Maak een RI&E in 4 stappen | Steunpunt RI&E
Arbeidsomstandighedenwet | wetten.nl







Altijd het laatste nieuws van Capability ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wat voor baas ben jij?