Een heel groot deel van het ziekteverzuim heeft geen medische oorzaak. Het betreft psychisch verzuim. Vaak is er sprake van een opeenstapeling van problemen die ervoor zorgen dat de draagkracht niet meer voldoet. Meer dan ooit zien we ook de worsteling bij veel medewerkers als het gaat om de werk-privé balans. Nu we door de Covid-pandemie noodgedwongen ons moeten schikken in (of naar) de maatregelen van de overheid en er veel thuis wordt gewerkt, zorgt dit voor nieuwe uitdagingen. Het gebruikelijke toezicht en contact verloopt anders en als leidinggevende heb je verschillende prioriteiten.
Ervaring leert dat als je uitval wilt voorkomen het van belang is om goed om te gaan met stressoren. Dat geldt voor je medewerkers en net zo goed voor jezelf, want wanneer jij veerkrachtig bent kun je je mensen hier ook beter in begeleiden. Tegelijkertijd zijn veel managers op zoek naar tips om grip op de zaak te houden. In hoeverre weet je bijvoorbeeld welke coping mechanismen jouw medewerkers inzetten en of die effectief zijn? Hoe krijg je er zicht op of zij er goed bij zitten en ben je in staat om te signaleren bij je medewerkers of zij mogelijk in een negatieve spiraal raken?
De workshop Mentale Veerkracht zorgt ervoor dat de signalen herkend en erkend worden. Door dat inzicht te combineren met onze persoonlijke ‘saboteurs’ maar ook meer effectieve coping mechanismen, ben je in staat meer regie te nemen. Dat betekent dat er tijdig (preventieve) maatregelen genomen kunnen worden. Deze interactieve workshop biedt je een bewust moment waarbij je stil staat bij je eigen gedrag, overtuigingen, belasting en belastbaarheid. Tevens maken we de vertaalslag hoe jij jouw medewerkers effectief kunt beïnvloeden, aansluitend op de actualiteit.
Het herkennen van onze eigen signalen die duiden op overdruk is het startpunt. We zijn vaak goed in staat om de signalen van de ander te benoemen. Wat zorgt er nu voor dat mensen in de stress schieten? Het antwoord helpt ons voor een deel. De manier waarop we omgaan met spanning maakt het beeld volledig. Vervolgens: hoe maak je dit onderwerp bespreekbaar en hoe zorg je voor een gevoel van veiligheid en vertrouwen, als randvoorwaarde hierbij? Tenslotte wordt er gezocht naar wat ons motiveert en energie geeft, want dit heeft een positief effect op je balans.
| Meer informatie |
| Meer informatie |
Gemiddeld 8,9
verzuimdagen
3.249
ziekmeldingen
per jaar
Arbo specialist
Voor MKB-ers
30% minder
verzuimkosten
67%
herstel