Op 14 december deed Minister-president Rutte een dringende oproep om zoveel mogelijk thuis te werken en vele voorzieningen te sluiten. Dat blijft voorlopig zo en de overheid beraadt zich op een avondklok.
Alle maatregelen zijn terug te lezen op de website van de Rijksoverheid. Ze duurden in eerste instantie tot 19 januari 2021, maar inmiddels is bekend dat deze met 3 weken worden verlengd.
Volgens de bronnen komen er waarschijnlijk geen versoepelingen of verzwaringen van de maatregelen. Eventuele aanscherpingen, bijvoorbeeld in de groepsgrootte of het instellen van een avondklok zijn nog niet uitgesloten. Het ministerie bekijkt de komende periode hoe getroffen bedrijven beter geholpen kunnen worden. Werk en privé lopen meer in elkaar over nu schoolgaande kinderen veelal thuis onderwijs krijgen.
Het komt erop aan om opnieuw veerkracht te tonen. Een lockdown heeft veel impact op de samenleving en de economie. Daarom ondersteunt het kabinet ondernemers en werkenden met het steun- en herstelpakket. Dat is zo ontworpen dat het mee-ademt: wie meer omzetverlies heeft, krijgt ook meer steun. Voor meer informatie zie het overzicht steun- en herstelpakket.
Wanneer jouw medewerker mogelijk met Corona is besmet dient hij/zij zich zo snel mogelijk te laten testen en in quarantaine te gaan. Dat betekent niet dat iedereen met corona-achtige klachten ook ziekgemeld hoeft te worden. Wanneer je medewerker geen klachten heeft en zijn/haar werk thuis kan uitvoeren, is ziekmelding niet nodig. Dit geldt ook als je medewerker wel klachten heeft, maar dit niet belemmerend is om het werk uit te voeren. Kan je medewerker niet thuis werken, dan is het veelal mogelijk om een NOW-aanvraag te doen. Volgens de laatste bronnen is steun via NOW mogelijk tot juli 2021.
Indien er veel thuis wordt gewerkt in jouw organisatie, kan dit invloed hebben op het verzuim. Wanneer mensen langdurig werken in een verkeerde houding of op een zeer onrustige werkplek is er een risico op fysieke of mentale problemen, variërend van verminderde concentratie tot pijn. Wees dit voor, door ervoor te zorgen dat ook thuis de ergonomische omstandigheden op orde zijn. Hierdoor verklein je de kans dat de medewerker thuis werk gerelateerde klachten oploopt. Vraag daarom de Thuiswerk Toetsing aan door de ergonomen van Ephecta. Met zo’n controle wordt vastgesteld wat er wél of niet op orde is en tegelijkertijd krijgt jouw medewerker gericht advies waarmee fysieke klachten voorkomen kunnen worden. Dat betaalt zich altijd terug. Bovendien weet je zeker dat je dan voldoet aan je zorgplicht.
Spelen er mentale problematieken onder je medewerkers? Maak dan gebruik van Qragt, wat net als Capabity onderdeel is van de Prevermo Groep. De Balanstest van Qragt geeft een inzicht in de mentale gezondheid van jouw medewerkers. Dit helpt je mensen om mentaal gezond te blijven en zich aan te passen aan de situatie. Juist nu is het extra belangrijk om aandacht voor elkaar te hebben. Want deze maatregelen zijn ingrijpend voor ons allemaal. Probeer daarom extra te letten op de collega's om je heen – ook al moet dat op afstand of digitaal.
Kijk voor meer vragen over Covid bij onze FAQ en benut deze checklist om te bekijken welke aanpassingen er op de werkplek aanbevolen worden.
Op de website van het RIVM en van de Rijksoverheid is steeds de meest actuele en volledige informatie terug te vinden. De meest actuele informatie over het coronavirus in relatie tot werk is te vinden bij branchevereniging OVAL. Voor (herstelde) medewerkers die Corona hebben gehad, heeft het Longfonds het Corona longplein opgericht met informatie en adviezen. Houd deze sites in de gaten voor actuele informatie