Preventief testen op de werkvloer een succes

1-6-2021

Dat preventief testen en de inzet van corona sneltesten op de werkvloer een positief effect hebben op het beperken van corona-uitbraken onder medewerkers, kan het bedrijf Zinkunie B.V. bevestigen. 


Dat preventief testen en de inzet van corona sneltesten op de werkvloer een positief effect hebben op het beperken van corona-uitbraken onder medewerkers, kan het bedrijf Zinkunie B.V. bevestigen. Eerder dit jaar zijn er diverse medewerkers van de dak- en gevelspecialist besmet geraakt met het virus. Door snel te handelen en actief te gaan testen zijn verdere besmettingen uitgebleven. Sietske Schrover, Office manager bij Zinkunie B.V., vertelt welke impact dit heeft gehad op de organisatie én hoe zij de controle weer terug kregen. 

“Op ons hoofdkantoor in Boxtel hadden we bij het uitbreken van de pandemie direct enkele  maatregelen getroffen. Zo hebben we signing aangebracht in het pand, desinfectie apparaten geïnstalleerd en speciale Zinkunie mondkapjes laten maken. We hebben mensen er uitgebreid op geattendeerd om anderhalve meter afstand te houden. Het kantoorpersoneel wisselt elkaar af en werkt zo veel mogelijk thuis. We hebben echter ook een productie te draaien met onze fabrieksmedewerkers. Het type werk laat het niet altijd toe om voldoende afstand te bewaren. Dit heeft ertoe geleid dat er mensen besmet zijn geraakt met het Covid-virus”.

De inzet van sneltesten

Reden genoeg voor Zinkunie om preventief testen op de werkvloer te introduceren. Hiervoor schakelde het bedrijf Brianda Lourens in van IHTOM en Capability. Sietske: “Toen we constateerden dat er een van de medewerkers besmet was met corona hebben we Brianda direct alle medewerkers laten testen. Uit de sneltesten zijn de eerste keer twee besmette medewerkers naar voren gekomen. Deze hebben we vervolgens direct naar huis gestuurd waardoor verdere besmettingen ingedamd werden”.

Van daaruit volgde het advies vanuit IHTOM en Capability om alle medewerkers wekelijks preventief te testen. Elke woensdag voerde Brianda de tests uit om zo een vinger aan de pols te houden. Sietske: “We zijn ontzettend blij dat we deze maatregelen getroffen hebben. Door het sneltesten hebben we eind maart nog eens zes besmette medewerkers ontdekt, die we gelukkig direct naar huis konden sturen. Helaas zijn enkele collega’s ook echt ziek geworden. Op dit moment zijn er nog twee medewerkers aan het herstellen en re-integreren”. 

Grip op de situatie

Als organisatie heeft Zinkunie duidelijk laten blijken dat ze de situatie serieus nemen en de juiste ondersteuning bieden. Sietske: “Je geeft als bedrijf toch een signaal af. We zitten er kort op. Dat heeft er ook toe geleid dat onze medewerkers het serieus nemen. Nagenoeg alle medewerkers werken vrijwillig mee aan het testen. Voor alle 17 vestigingen hebben we sneltesten beschikbaar, voor het geval deze nodig zijn. Op dit moment test Zinkunie nog eens per twee weken op het hoofdkantoor”. 

“Het feit dat er meerdere medewerkers uit de running waren had impact op onze organisatie. Zo konden we onze gebruikelijke productie niet draaien en hebben we naar onze klanten moeten communiceren dat onze belofte ‘vandaag besteld, morgen geleverd’ tijdelijk niet haalbaar was. Gelukkig draaien we nu weer op volle kracht en hebben we de situatie onder controle. Mede dankzij het testprotocol vanuit IHTOM en Capability”. Altijd het laatste nieuws van Capability ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wat voor baas ben jij?