Ondernemerslessen van Titus Kramer

20-11-2020

20 november is de Dag van de Ondernemer. Trots, ondernemerschap, durf en doorzettingsvermogen staan centraal. In het kader hiervan deelt Titus Kamer, CEO van de Galliata Groep (waar Capability deel van uitmaakt) graag zijn ondernemerslessen met jou.


Hoe het begon… 

Titus Kamer, CEO van de Galliata Groep, actief bestuurslid van het OVAL en adviseur bij ONL begon zijn carrière in de IT. Direct als slimme ondernemer want hoewel hij uit een familie van artsen en wetenschappers komt, wist hij van jongs af aan dat hij het verschil wilde maken in het bedrijfsleven. Met een tomeloze energie, enorme drive en brede interesse geeft hij invulling aan zijn werkzame leven. Inmiddels heeft hij verschillende succesvolle bedrijven in een stroomversnelling gebracht en daarbij vooral geïnvesteerd in organisaties die één ding gemeen hebben: ze worden gerund door mensen met passie.

Zijn eerste stappen als ondernemer zette Kramer in een softwarebedrijf, gericht op verzekeraars en expertisebureau’s, wat hij daarna verkocht heeft. Vandaag de dag belegt hij nog steeds met hetzelfde doel als destijds: het verschil maken, onderscheiden ten opzichte van de concurrentie en innovatief zijn in de dienstverlening. Hij heeft zich in zijn keuzes niet laten leiden door andere succesvolle ondernemers, maar is uitgegaan van zichzelf en eigen kracht. Toch zou hij, terugkijkend op de beginperiode, wel dingen anders gedaan hebben.

 

Als je terug kon in de tijd, welke les zou je dan aan de jonge Titus willen geven?

Kramer: “Af en toe wat meer de tijd nemen om anderen beter te laten begrijpen waar ik naar toe wil, om meer dossierkennis te vergaren en zorg voor iets meer structuur dat wellicht minder problemen zal opleveren. Ondernemen blijft keuzes maken.”

 

Wat hebben de organisaties waarin je geïnvesteerd hebt met elkaar gemeen?

“De rode lijn die ik overal, ongeacht de business, terug zie is dat het allemaal mensenwerk is waarin een cruciale rol is neergelegd voor het management. Als iets niet functioneert ligt het in bijna 90% van de gevallen bij het management. Ziekteverzuim is daarin een goed voorbeeld.”

 

Welke drie tips zou je nu op dit moment aan ondernemers willen meegeven, die succesvol willen worden?

  1. “Hou vol want tegenslagen zijn een beproeving om te bewijzen dat je het waard bent.”
  2. “Zet geld niet op nummer 1, maar juist het product of de dienst waar je voor gaat, geld volgt daarna.”
  3. “Zoek samenwerkingen op in het pad wat je wilt bewandelen. Samen bereik je meer dan alleen.”

 

Hoe kijk jij tegen uitdaging aan?

“Uitdaging is voor mij een motivatie om elke dag op te staan en het nog beter te doen. Zonder het bestaande te beschadigen natuurlijk. Ik vind het fantastisch als dingen niet kunnen of lukken, dan blijf ik zoeken naar een oplossing.”

 

Hoe sta je stil bij je successen?

“Door mezelf te blijven. Geef je kennis door aan anderen. Zorg dat je jezelf niet hoger plaatst dan de rest en blijf met je poten in de klei staan want dan blijven je mensen ook meer gemotiveerd om hart voor de zaak te hebben.”

 

Hoe ziet je dagroutine eruit en helpt dit je om succesvol om productief te zijn?

“Ik heb juist bewust géén routine. Elke dag is anders. Ik sta op verschillende tijden op en rij telkens via een andere route naar mijn werk. Juist die verandering houdt me scherp en zorgt ervoor dat ik niet routinematig werk.”

 

Heb je wel eens iets met start-ups gedaan?

“Ja, daar heb ik veel in geïnvesteerd. Maar als de ziel van de ondernemer er niet in zit, dan stop ik er geen geld in. Als de persoon daarentegen bevlogen is, dan probeer ik hem te helpen. Niet alleen met geld, maar ook met bandbreedte waarin hij of zij mag gaan om te groeien. Met vallen en opstaan, de ruimte om te leren en om niet alles te willen voorkomen. Daarbij is het wel belangrijk om de schade te beperken natuurlijk.”

 

Als het aan Richard Branson ligt, ben je alleen een succesvolle ondernemer als je ook af en toe een memorabel feestje organiseert. Hoe zie jij dat? Past dit uitbundige ondernemerschap ook in ons nuchtere landje?

“Ja, daar ben ik helemaal voor. Als je niet kunt delen, kun je niet vermenigvuldigen. Dat geldt niet alleen voor samenwerken, want je moet ook samen vreugde kunnen delen. Werk is een groot onderdeel van je leven net als plezier hebben met elkaar.”

 

Wat doen de huidige omstandigheden met jou?

“De corona-crisis is voor mij een mooie leerschool. Ik kom mezelf namelijk tegen in een situatie waarin ik niet wil zitten en waarin ik moet accepteren dat er beperkingen zijn in onze bewegingsvrijheid. Daarom train ik mezelf juist nu hoe ik om moet gaan met dit soort tegenslagen. Ze komen vast nog wel eens voor en dan is het plezierig als je zelf sterker bent in het omgaan met dit soort situaties. Ik neem meer tijd om tot rust te komen. Dat lukt door wandelen, meditatie, yoga, sporten, lezen enzovoort. Levensgeluk is voor mij niet alleen werken, feestjes en vrijheid maar vooral je eigen beste vriend zijn.”

 

Hoe kijk je als ondernemer tegen het thuiswerken aan?

“Als deeloplossing. Het helpt mee om uit de dagelijkse routine te komen maar het is geen 100% oplossing naar de toekomst toe. Iedereen heeft namelijk behoefte aan sociale contacten op het werk, dat maakt ook o.a. de identiteit van bedrijven. Die ontstaat juist door het samenzijn van mensen, het maakt jouw bedrijf uniek. Het voordeel van thuiswerken blijft dat je meer flexibiliteit in je leven kan creëren. Dat is noodzakelijk wil je een gezin, kinderen, en bijvoorbeeld het verzorgen van ouderen combineren in je leven.”

 

Zijn er nog steeds dingen waar je als door de wol geverfde ondernemer ’s nachts van wakker kunt liggen?

“Ja, en dat zit met name in mijn personeel. Hoe kan ik die nou nog meer motiveren? Wat kan ik daar zelf nog aan doen? Haal ik genoeg uit mezelf om mijn mensen te prikkelen? Heb ik er écht alles uit gehaald? Dat soort dingen. Daarom investeer ik juist in producten/diensten zoals Qragt. Medewerkers halen daar veel voordeel uit, wat uiteindelijk de werkgever ook weer ten goede komt. Qragt motiveert enorm om continu aandacht aan jezelf te geven. Daarnaast zijn er onderdelen die Qragt biedt om jezelf te versterken. Juist die onderdelen waar je zwak in bent, die kun je oppakken en daarmee jezelf verrijken. Kennis helpt je vooruit. Neem nou die online trainingen, dat houd je nieuwsgierig naar wat er allemaal mogelijk is. Ik weet ook zeker dat Qragt een heel groot percentage aan onnodig verzuim in je organisatie kan voorkomen.”

 

Welke laatste ondernemerstip wil je ons tot slot nog meegeven?

Zonder ambitie geen prestatie
Zonder strijd geen overwinning
No guts, no glory.Altijd het laatste nieuws van Capability ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wat voor baas ben jij?