Iedereen kan ziek worden, ook ondernemers

21-6-2021

Een griepje kun je zelf wel opvangen. Maar ben je als zzp'er en ondernemer langer dan 2 maanden arbeidsongeschikt, dan wordt het lastig. Sharepeople biedt een vangnet en begeleiding, in samenwerking met Capability.


Vooropgesteld: Je wil als ondernemer of ZZP’er natuurlijk zo snel mogelijk weer aan het werk. Helaas kan dat niet altijd. Sharepeople helpt ondernemers; zij krijgen daarbij hulp van Capability als onafhankelijke arbodienstverlener en gedurende maximaal 24 maanden donaties uit het Sharepeople netwerk. Zo ook Cora, die zich in mei 2020 via de site van SharePeople ziek meldt. Ze moet een zware operatie ondergaan en verwacht dat haar herstel een half jaar gaat duren.

"Dat was natuurlijk een naar moment", vertelt ze. "Want welke ondernemer wordt er nu ziek? Je laat je bedrijf toch niet in de steek? Maar ik moest wel en ben zo dankbaar dat ik een paar jaar geleden besloot SharePeople deelnemer te worden". Openhartig vertelt ze hoe het is, als je ziek wordt als ondernemer.

Het collectieve
Cora van den Burg heeft al 22 jaar een beautysalon en een groothandel in cosmeticaproducten. Ze heeft vijf mensen in dienst en haar bedrijf draait goed. "Ik had al wel eens een AOV afgesloten, maar er waren ook periodes zonder verzekering. Het was mij gewoon te duur. En toen kwam ik op Facebook SharePeople tegen. Het sprak mij aan dat niemand profiteert van je inleg en dat je voor elkaar zorgt. Ik heb mij meteen ingeschreven. Ik geloof in dat collectieve".

Ze is dan ook niet verbaasd dat SharePeople zo’n succes is: "Bij SharePeople hoef ik niet bang te zijn voor profiteurs. We zijn allemaal ondernemer, iedereen die ziek is wil zo snel mogelijk weer aan het werk".

De casemanager
Nadat Cora zich in mei 2020 via de site had ziek gemeld, vond als eerste de check plaats of ze het bedrag waarvoor ze zich had ingeschreven, ook verdiende. "Dat verliep snel en netjes. Vanwege corona werd er naar een langere periode gekeken en dat was fijn. Want ook mijn bedrijf is toen weken dicht geweest".

Vervolgens had ze contact met Capability, de arbodienstverlener waarop SharePeople is aangesloten. "Ik kon en kan daar mijn verhaal doen, voel mij gehoord. Ik had veel steun aan mijn casemanager en dat is nu nog steeds zo. Natuurlijk is hij kritisch en daagt hij me uit door 'kan het ook zo?' te vragen, maar hij is ook gericht op duurzaam herstel. Het is echt goed dat er iemand meedenkt die mij als ondernemer aanspreekt en in oplossingen denkt. En tegelijk zegt: “je gaat te snel Cora, pas op!” Want dat doe je als ondernemer, je wil te veel, te snel.’

De werkcoach
Haar herstel viel tegen, nu een jaar later is Cora voor 50% aan het werk. "Die 50% heb ik te danken aan SharePeople en de casemanager van Capability. Mijn fysieke herstel bleef op een bepaald moment hangen. De casemanager (die als ‘taakgedelegeerde’ dagelijks in contact staat met de verantwoordelijke bedrijfsarts) stelde toen voor om met een werkcoach aan de slag te gaan, om ook mentaal stappen te zetten. Ik heb nu 4 sessies gehad en zie resultaat; ik ga weer vooruit".

De donateurs
Net als dat ze zich gesteund voelt door de deelnemers die aan haar doneren. Die donaties ziet ze letterlijk iedere maand terug door de transacties op haar rekening. "Dat is heel apart, om van zoveel onbekende mensen geld te krijgen. Het is elke maand een bombardement aan positiviteit, zeker nu de donateurs er een persoonlijk boodschap bij kunnen doen via de mail. Zo zijn de donaties niet anoniem, maar komen ze van andere ondernemers. En dat helpt om de moed erin te houden".

Ziek zijn
"Ziek zijn is best een taboe onder ondernemers, je laat je bedrijf niet in de steek. Dat levert een interne strijd op. Ik moest leren los te laten en mij te richten op mijzelf en mijn herstel, maar tegelijkertijd er wel voor zorgen dat mijn bedrijf overeind blijft. Het heeft mij geleerd dat er meer is in het leven, dat je ook als ondernemer af en toe voor jezelf mag kiezen. Je bent echt niet continu nodig; er af en toe even niet zijn, is goed voor je.’

Cora: ‘De noodzaak van een arbeidsongeschiktheidsvoorziening is mij wel duidelijk, je kunt gewoon ziek worden. Regel dat dus nu, door deelnemer te worden van SharePeople.’

Bron: SharepeopleAltijd het laatste nieuws van Capability ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wat voor baas ben jij?