Gezond blijven tijdens Corona

10-9-2020

Het coronavirus heeft momenteel grote impact de financiële gezondheid van veel bedrijven. Maar ook de gezondheid van je menselijk kapitaal is nu belangrijker dan ooit.


Vanwege de economische gevolgen wordt het NOW 2 pakket straks in oktober opgevolgd door NOW 3. Verdiep je hier goed in, om te bekijken hoe je aan kunt sluiten als organisatie en een aanvraag kunt indienen voor steun. Verder zorgt Covid-19 er ook voor dat je extra alert moet zijn op de gezondheid van je werknemers. Als werkgever ben je namelijk altijd verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving en actueel RI&E. Dit moet je goed regelen. Waar moet je nog meer op letten?

  • Leg je medewerkers uit wat de symptomen van het virus zijn en welke beschermende (hygiëne)maatregelen ze kunnen nemen. Zorg dat je de laatste richtlijnen van de overheid opvolgt. Er zijn posters en voorlichtingsmaterialen beschikbaar, beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid.  
  • Als een werknemer ziek wordt en vanwege het coronavirus in quarantaine moet blijven, ben je als werkgever verplicht het loon door te betalen en eventuele vakantiedagen te compenseren. 
  • Voor elke werkplek geldt dat een protocol van de GGD in werking treedt als er door contacten van de werknemers een kans op besmetting op de werkplek bestaat. Het sluiten van je bedrijf kan dan een maatregel zijn.

Het ministerie van SZW heeft een speciale pagina opgesteld over de gevolgen van het coronavirus voor werkgevers en werknemers. Lees hier de actuele richtlijnen die de Rijksoverheid geeft over werken in Nederland of raadpleeg onze veel gestelde vragen.Altijd het laatste nieuws van Capability ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wat voor baas ben jij?