FD: Psychisch verzuim ligt op de loer

31-8-2021

Het aantal psychische klachten is in Corona-tijd fors toegenomen. Dat signaleren vakbonden, arbodiensten en zorgbedrijven in een artikel in het FD. Capability trok al vroeg aan de bel hierover en biedt als enige arbodienst een oplossing.


Er lijkt een verband te bestaan tussen het opgelopen aantal ziekmeldingen met psychische achtergrond en het toenemend onzekere werken van de nabije toekomst. Hybride werken, terug naar de kantoortuin, onzekerheid over het hoe en wanneer van de terugkeer naar de zaak: het is een bron van frustraties voor steeds meer mensen. Bovendien kan het zorgen voor nog meer reorganisaties, waardoor mensen hetzelfde werk moeten doen met minder collega’s. In het artikel verklaart Bernadette Vloon, bestuurder bij de FNV de toename van werknemers met psychische klachten. Vooral in de financiële sector. ‘Dat zorgt niet alleen voor een hoge werkdruk, maar ook voor angst. Mensen zijn bang voor hun baan en raken daardoor sneller psychisch in de knoop’, zegt ze in het FD. FNV pleit onder andere voor onder meer werkdrukmetingen en afspraken maken over bereikbaarheid.

De zorgverzekeraar ASR meldde in zijn halfjaarcijfers dat stress en druk door het thuiswerken leiden tot meer burn-outs of andere psychische klachten. Van de claims op het gebied van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen gaat 40% over psychisch gerelateerde klachten. Zowel het aantal klachten als de duur nam fors toe. Volgens Baeten is de toename van psychisch gerelateerd verzuim het meest pregnant bij de overheid en de financiële sector.

In november 2020 trok Capability al aan de bel in Nu.nl. Als enige arbodienst biedt Capability haar relaties een concrete oplossing: Qragt. Om mentaal verzuim te voorkomen en handvaten te bieden voor de persoonlijke problematiek kunnen medewerkers zich hier gratis bij aansluiten en via de Balanstest ontdekken hoe ze er zelf voor staan. Die test geeft ze tevens tips en aanbevelingen op maat, want voor je persoonlijke werk/privé balans bestaat er geen one-size-fits-all oplossing. Qragt biedt coaching en lichte interventies die gericht zijn op het voorkomen van uitval en het versnellen van herstel.

Daarnaast blijkt de coronacrisis nog een ander effect te hebben op de arbeidsmarkt. Uit een intern onderzoek van recruitmentbureau Robert Walters blijkt dat het aantal mensen dat in 2020 aan een nieuwe baan begon en in 2021 alweer op zoek is naar nieuw werk verdubbelde, vergeleken met de periode 2018-2019. Dat nieuwe medewerkers snel afhaken heeft diverse oorzaken. Ben je nou benieuwd of jouw HR fundament sterk genoeg is als het gaat om het binden en boeien van talent? Ontdek of dit ook een risico vormt in jouw organisatie via de HR-quickscan. Die kun je op onze site invullen en vervolgens desgewenst bespreken met een onafhankelijk adviseur. Zo krijg jij als ondernemer de ondersteuning die je net dat streepje voor geeft en ongewenst verzuim of vertrek zoveel mogelijk wordt tegen gegaan. 

 Altijd het laatste nieuws van Capability ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wat voor baas ben jij?