Corona Update (2 febr 2021)

3-2-2021

Het kabinet heeft dinsdag 2 februari bekendgemaakt dat de lockdown tot en met 2 maart wordt verlengd. Er zijn wel wat versoepelingen aangekondigd voor de basisscholen en detailhandel.


Werk en privé lopen meer in elkaar over nu schoolgaande kinderen veelal thuis onderwijs volgen. Voor het voortgezet onderwijs blijft dat voorlopig zo en ook de bso blijft gesloten. In elk geval tot maart 2021. De basisscholen gaan vanaf 8 februari weer open. Het ministerie van Onderwijs komt nog met aanvullende veiligheidsmaatregelen. Zo is duidelijk dat de hele klas vijf dagen in quarantaine moet en zich daarna moet laten testen als één kind positief test op het coronavirus. Hou er dus rekening mee dat er een reële kans is dat je medewerkers met kinderen in de basisschool leeftijd tijdelijk opnieuw thuis onderwijs moeten geven. 

De avondklok geldt in ieder geval tot woensdag 10 februari 4.30 uur. De avondklok houdt een verbod in om naar buiten te gaan tussen 21.00 uur en 4.30 uur, behalve bij een geldige reden, waaronder werk. Er zijn enkele uitzonderingen op de avondklok, onder andere voor mantelzorg, calamiteiten, uitvaarten, en ook voor werk. Mensen die naar buiten gaan, moeten het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben. Wie zich vanwege werk na de avondklok op straat begeeft, moet ook een ingevulde werkgeversverklaring avondklok kunnen tonen.

Niet-essentiële winkels blijven dicht, maar het bestellen en afhalen van spullen kan vanaf 10 februari wel. Klanten moeten online of telefonisch hun spullen bestellen en mogen hun artikel alleen op afspraak én buiten ophalen. De winkel binnengaan mag dus niet.

Het kabinet heeft op 2 februari ook een nieuwe routekaart gepresenteerd waarmee Nederland uit de coronacrisis moet komen. Het belangrijkste verschil met de oude routekaart is dat er meer landelijke regie komt: wekelijks bepaalt het kabinet hoe hoog het risiconiveau in een veiligheidsregio moet zijn en welk bijpassend pakket aan maatregelen gaat gelden.

Aandachtspunten bij langdurig thuiswerken
Als werkgever bent je ook bij thuiswerken verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek. De leidinggevende heeft een zorgplicht en moet hieraan voldoen door:
• Informeren naar de situatie van de werknemer bij thuiswerken; dit is een actieve informatieplicht van herhaaldelijk informeren;

• Instrueren over veilig en gezond thuiswerken (denk hierbij aan pauzes, regelmatig bewegen, werktijden in de gaten houden, goede bureaustoel en bureau, telefoongebruik);

• Faciliteren, dat de werknemer op verantwoorde wijze zijn werk kan uitvoeren;

• Toezicht houden op de naleving van de door de leidinggevende gegeven instructies (controleren); het gaat om het regelmatig aanspreken van de werknemer door de leidinggevende.

Faciliteer het thuiswerken zo goed mogelijk door technische voorzieningen als laptops, pc’s en digitale communicatietools beschikbaar te stellen. Denk daarnaast ook aan aansturing en afstemming, ergonomische adviezen en tips voor het behoud van fysieke en mentale vitaliteit. Kijk bij de trainingen die Capability op dit gebied aanbied ter ondersteuning van leidinggevenden of sluit je medewerkers aan op Qragt, om ze mentaal gezond te houden.

Het coronavirus en de maatregelen van de Nederlandse overheid hebben grote impact op het leven van iedereen en leiden tot vragen, ook in relatie tot werk en de rol arbodiensten en bedrijfsartsen. Op de website van het RIVM en van de Rijksoverheid is steeds de meest actuele en volledige informatie terug te vinden. Voor (herstelde) medewerkers die Corona hebben gehad, heeft het Longfonds het Corona longplein opgericht met informatie en adviezen. Houd deze sites in de gaten voor actuele informatie.

Kijk voor meer vragen over Covid bij onze FAQ of de Vragen en Antwoorden van Oval, onze branchevereniging. Benut deze checklist om te bekijken welke aanpassingen er op de werkplek aanbevolen worden.








Altijd het laatste nieuws van Capability ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wat voor baas ben jij?