Psychische aandoeningen veruit de meest gemelde beroepsziekten

17-11-2020

 Uit ‘Beroepsziekten in Cijfers 2020’ blijkt dat psychische aandoeningen, zoals burnout, overspanning, depressie en posttraumatische stress stoornis tot de meest gemelde beroepsziekten behoren.


Dit blijkt uit ‘Beroepsziekten in Cijfers 2020’ van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), Public and Occupational Health, Amsterdam UMC, dat recent is verschenen.

De meest gemelde beroepsziekten zijn psychische aandoeningen en gaat naar schatting om 78 nieuwe gevallen per 100 duizend werknemers. Ook aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat, vooral schouder en elleboog-aandoeningen, komen veel voor. In deze categorie zijn 31 nieuwe gevallen per 100 duizend werknemers gemeld. De cijfers zijn het hoogst in de bouw, industrie, energievoorziening, financiële dienstverlening en de gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening.

Covid-19
Omdat het sinds maart 2020 mogelijk is om covid -19 als beroepsziekte te registreren, zijn vanwege de uitzonderlijke situatie rondom deze uitbraak, de meldingen toegevoegd aan dit rapport. Tot 1 augustus 2020 zijn er 732 meldingen van covid -19 als beroepsziekte gedaan door 118 bedrijfsartsen. Dat is in die periode ongeveer 30 procent van het totaal aantal meldingen van beroepsziekten.

Het rapport Beroepsziekten in Cijfers 2020 geeft een overzicht van het aantal en de aard van geregistreerde beroepsziekten en de verdeling binnen sectoren en beroepen in Nederland van het afgelopen jaar. Daarnaast beschrijft het wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen met betrekking tot beroepsziekten.

 

Bronnen: Beroepsziekten in cijfers 2020 (PDF), persbericht AMC en Beroepsziekten.nlAltijd het laatste nieuws van Capability ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wat voor baas ben jij?