Arbodiensten waarschuwen voor toename in mentaal ziekteverzuim

26-11-2020

Na een recordaantal ziektemeldingen begin dit jaar was het ziekteverzuim in april en mei 40 procent lager dan gewoonlijk. Inmiddels is het tij gekeerd en waarschuwen arbodiensten als Capability opnieuw voor een toename, deze keer in mentaal verzuim.


Dat veel mensen mentale klachten ervaren in de coronatijd, is niet zo gek. Social distancing is nog steeds de norm en het sociale vangnet van directe collega’s ontbreekt. Hierdoor kan je je al snel eenzaam voelen en ontstaat een grotere kans op depressie.

Daarnaast stijgt de werkloosheid en zijn steeds meer mensen onzeker over hun baan. Vooral flexwerkers hebben zorgen en vragen zich af of ze straks nog wel hun huur kunnen betalen. Hetzelfde geldt voor de groep jongeren.

Langdurend verzuim

Psychologische klachten kunnen leiden tot langdurend ziekteverzuim, waarschuwen diverse arbodienstverleners. Volgens Capability is het daarom belangrijk dat werkgevers goed in contact blijven met hun personeel, zodat klachten tijdig worden opgespoord.

"70 procent van het langdurig verzuim heeft te maken met stressbestendigheid en hoe mensen zelf omgaan met problemen. Het aantal burn-outs neemt alleen maar toe," vertelt Ronald Donkers, Commercieel Directeur van arbodienst Capability. "Mensen kunnen het niet meer aan en zien geen andere oplossing dan zich ziek te melden. Maar dat is geen oplossing; je kunt nu eenmaal niet vluchten voor je privé-problemen."

Hij vervolgt: "Doe je dat wel, dan wordt het probleem alleen maar groter: er ontstaat afstand tot je werkgever en de arbeidsmarkt. Dat is toch het laatste wat je in deze tijd zou moeten willen?"

Rol van de werkgever

Om medewerkers mentaal gezond te houden, kan het platform Qragt hulp bieden aan werkgevers. Heb jij personeel en wil je nu al iets doen om stress-gerelateerd ziekteverzuim te voorkomen? Doe dan je voordeel met deze tips van Qragt.

1. Aandacht voor elkaar

Aandacht geven aan je medewerkers is goed voor hun motivatie. Ze zullen zich belangrijker en meer betrokken voelen bij de organisatie. Wees dus vooral een betrokken leider, want dan krijg je ook betrokken personeel.

2. Niet meedelen, maar mee delen

Frustreer je medewerkers niet door nieuwe plannen en ontwikkelingen als een feit te presenteren. Betrek ze in plaats daarvan al vanaf het begin bij het proces. Zo kunnen je mensen beter op verandering anticiperen en zelf ook actief bijdragen.

3. Waardering

Het effect van een complimentje of klein momenten van waardering is groot. Het geeft je mensen energie en werkt motiverender dan bijvoorbeeld een bonus uitdelen.

4. Houd regelmatig een bila

Regelmatig ‘bilateraal’ werkoverleg draagt bij aan de betrokkenheid van medewerkers en zorgt ervoor dat zij zich meer gezien en gehoord voelen. Maak hier dus tijd voor en stel de juiste vragen.

5. Doorbreek het taboe

Zorg tenslotte ook voor een onafhankelijke deskundige wanneer je mensen een luisterend oor nodig hebben. Zoals bijvoorbeeld een van de professionals van Qragt. Of zoek iemand die meedenkt over zaken die ze niet zo snel op het werk (durven te) bespreken. Vaak ligt hier de oorzaak van de (mentale) klachten.

Kun je nog meer tips gebruiken?

Qragt helpt je mensen mentaal gezond en gemotiveerd te blijven. Wil jij dit ook? Download dan nu de uitgebreide whitepaper en lees de tien tips.

Aandacht is de beste investering

Voorkomen is beter dan genezen. Gun je medewerkers daarom een veilige uitlaatklep met Qragt. Het platform, dat net als arbodienstverlener Capability onderdeel is van de Prevermo Groep, realiseert verzuimpreventie via passende coaching, ondersteuning en training voor medewerkers. Ze doen dit in samenwerking met o.a. Startpunt Geldzaken van het Nibud en de Online Acacemy van NCOI.

Meer weten over wat Qragt kan beteken voor jouw bedrijf? Kijk hier voor meer informatie.

Dit artikel is gepubliceerd op Nu.nl.







Altijd het laatste nieuws van Capability ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wat voor baas ben jij?