ARBOBALANS 2020: Kosten verzuim door beroepsziekten in 4 jr tijd verdubbeld naar 2,5 miljard euro

8-2-2021

De Arbobalans wordt tweejaarlijks door TNO samengesteld en presenteert de meest recente landelijke cijfers. 


De rapportage geeft een overzicht van de kwaliteit van de arbeid en werk gerelateerde gezondheid in Nederland en de ontwikkelingen hierin. De gevolgen van de COVID-19 pandemie voor werkend Nederland zijn dus niet meegenomen. Deze Arbobalans vormt wél een goede informatiebron waartegen de gevolgen van deze crisis kunnen worden afgezet. Naast kerncijfers over arbeidsomstandigheden, rapporteert de Arbobalans de meest recente gegevens over ziekteverzuim, arbeidsongevallen en beroepsziekten van zzp’ers en werknemers met een vaste of flexibele arbeidsrelatie.

Wanneer je de recente gegevens over Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid uit de Arbobalans 2020 raadpleegt, valt te lezen dat het ziekteverzuim in Nederland werkgevers jaarlijks ruim 13 miljard kost aan kosten van loondoorbetaling. Van alle werknemers verzuimt 47% van de werknemers. Zij doen dat gemiddeld 1,2 keer per jaar. Psychische klachten, overspannenheid of burn-out (27%) en klachten aan het bewegingsapparaat (24%) zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van het totaal aantal ziekteverzuimdagen in Nederland. Dit zijn tevens veelal de veroorzakers van langdurig verzuim.  Van alle verzuim duurt ongeveer 16% slechts één werkdag. Na maximaal 4 werkdagen met verzuim is ongeveer 3 op de 5 (59%) werknemers weer terug op het werk, en binnen twee weken is bijna 4 op de 5 werknemers (78%) weer terug op het werk, en 86% binnen vier weken. Na een half jaar ligt het herstelpercentage op 97%, en na een jaar op 99%. Tussen de gezondheidsklachten zijn er grote verschillen in hersteltijd.

Download hier de factsheet Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid of raadpleeg de kerncijfers of gehele rapportage voor een breed overzicht van de kwaliteit van de arbeid in Nederland en van de ontwikkelingen hierin.

Bron: Monitor arbobalans 2020. Door TNO in samenwerking met het CBS, RIVM en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, met steun van het ministerie van SZW.

 







Altijd het laatste nieuws van Capability ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wat voor baas ben jij?