AED - Daar red je levens mee

21-10-2022

Heeft u hart voor de zaak? 


Volgens de Hartstichting krijgen elk jaar zo'n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. 8000 van hen worden gereanimeerd. Vaak met hulpverleners, die handelen als elke seconde telt. In 50 procent van de gevallen wordt een AED gebruikt. In Nederland kennen we de zogenaamde 6-minutenzones. In een 6-minutenzone bieden mensen binnen 6 minuten de juiste hulp bij een hartstilstand. Ze bellen 112 , starten met reanimeren en zetten een (openbare) AED in. Hiermee vergroot je de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk. Snelle hulp maakt immers het verschil tussen leven en dood (bron: https://www.hartstichting.nl/reanimatie/6-minutenzone). 

 

Dagelijks blijkt dat hulpverlening tijdens hartfalen of een hartstilstand, niet mogelijk of bemoeilijkt was door het niet beschikbaar en vrij toegankelijk zijn van een AED. Tal van initiatieven maakt dat we in Nederland met elkaar toewerken naar die belangrijke 6-minutenzone. Echter, we kunnen niet om de aanrijtijden van de professionele hulpverleners heen. Direct handelen door optreden van omstanders met inzet van een AED is dan ook noodzakelijk om levens te redden. Met de campagne ‘Een AED, daar red je levens mee’ willen we dit mogelijk maken.

 

Hoewel steeds meer bedrijven, instellingen en wijken beschikken over een AED, is een groot deel niet bekend/geregistreerd bij een oproepsysteem. Ook hangen de meeste AED’s binnen en zijn daardoor vooral beschikbaar voor eigen, intern gebruik, binnen de openingstijden van een locatie.

Voor een effectief gebruik en het redden van meer levens is het noodzakelijk dat een AED 24/7 – ook buiten openingstijden én aan de buitenmuur (zonder codering of slot) – toegankelijk is en daarnaast is geregistreerd bij het oproepsysteem van HartslagNu.

 

Speciaal voor dit initiatief zijn er AED’s leverbaar met een (verwarmde) buitenkast en een remote monitoring te bestellen. Met deze landelijke campagne “Een AED, daar red je levens mee” wil Capability met haar samenwerkingspartner in crisismanagement Crisicom de overlevingskansen vergroten en schade als gevolg van hartfalen voorkomen of tot een minimum beperken.

 

Heeft u hart voor deze zaak? Aanvullende informatie en de bestelling van de AED kunt u vinden via de website www.eenaeddaarredjelevensmee.nlAltijd het laatste nieuws van Capability ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wat voor baas ben jij?