Verzuimportaal Promis Verzuim App
Verplicht in RI&E: risico's arbeid door jongeren

Verplicht in RI&E: risico's arbeid door jongeren

Heeft u als bedrijf jongeren tot 18 jaar voor u werken? Dan bent u verplicht om hier een speciaal onderdeel in de risico-inventarisatie en -evaluatie op te laten nemen. In het Arbobesluit zijn de eisen aan een RI&E opgenomen. 

Er gelden speciale regels voor het soort arbeid en de arbeidstijden voor jongeren tot 18 jaar die arbeid in loondienst verrichten. Jongeren lopen meer en andere risico's op de werkvloer ten opzichte werknemers boven de 18 jaar. Het is de taak van de preventiemedewerker om deze risico's in kaart te brengen en op te nemen in het verplichte jongerendeel van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Welke eisen er gelden voor de RI&E voor jongeren onder de 18 jaar zijn terug te vinden in artikel 1.36 in het Arbobesluit. Bedrijven riskeren een boete van de Inspectie SZW op het moment dat werkgevers niet aan deze verplichtingen voldoen. 

Stel de juiste maatregelen op voor jonge werknemers tot 18 jaar
Waar moet een RI&E op het gebied van risico's arbeid door jongeren aan voldoen?
  • Jonge werknemers tot 18 jaar hebben weinig tot geen werkervaring. Hierdoor kunnen zij niet altijd de gevaren inschatten.
  • Jongeren tot 18 jaar zijn nog niet volledig ontwikkeld op geestelijk en lichamelijk vlak, vandaar dat zij nog niet alle soorten werk mogen uitvoeren. 
  • Jongeren tot 18 jaar mogen niet met alle soorten gevaarlijke stoffen werken, zie artikel 4.105 in het Arbobesluit. Daarnaast is de aard, mate en duur van blootstelling ook anders dan bij volwassen werknemers.
  • Er gelden ook passende arbeidsmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen voor jongerer tot 18 jaar.

Een correcte RI&E
Heeft u behoefte aan aanvullende informatie over de RI&E in het algemeen of het onderdeel gericht op jonge werknemers tot 18 jaar? Neem gerust een contact met ons op, we helpen u graag verder. Zodat u als bedrijf ook voldoet aan de eisen van een correcte RI&E volgens het Arbobesluit. 
 
Bron: Rendement.nl

Gerelateerde diensten

Capability biedt vele gerelateerde diensten. Klik op één van onderstaande producten voor meer informatie.
Nieuws
Pas op voor ongelukken op het werk!

De Inspectie SZW heeft de noodklok geluid. Dit kwam aan bod in een uitzending van de Monitor van de NCRV. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers onvoldoende aandacht besteden aan veilig (...)

Nieuws
Bedrijfsarts met aandacht voor preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Het belang van preventie van verzuim groeit. Ook de rol van de bedrijfsarts verandert. Lees meer: (...)

Nieuws
Werkgevers: tijd voor een basiscontract!

De nieuwe Arbowet zorgt ervoor dat werkgevers verplicht zijn om een contract te hebben met een arbodienstverlener. De Inspectie SZW concludeert dat er steeds meer bedrijven aan deze regelgeving voldoen. (...)

Kunnen wij u helpen?