Verzuimbegeleiding

Capability, de arbodienst van aandacht & actie

Je bent ziek en wat nu? In de eerste plaats is het zaak dat je jouw ziekmelding doorgeeft bij je werkgever. Bij kort verzuim, in de vorm van een griepje, ga je vaak na een aantal dagen weer aan het werk. Wanneer het verzuim langer duurt, start het verzuimproces waarbij wij als arbodienst in actie komen.

Een ziekmelding, wat zegt de wet?

We leggen graag uit hoe de wetgeving in elkaar steekt, wat wij doen als arbodienst en welke taken bij jou en je werkgever liggen. Met als doel: jouw herstel versnellen en het verzuimproces goed te laten verlopen.

In Nederland is er een wet aangenomen (Wet Verbetering Poortwachter) die erop gericht is het langdurig verzuim van een medewerker te beperken. Met als uitgangspunt: werkgever én werknemer zetten zich beiden in om de uitgevallen medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. De werkgever wordt hierin altijd ondersteund door een gecertificeerde arbodienst en/of bedrijfsarts.

Capability-Homepage-Sfeerbeeld-Test
Capability-Homepage-Sfeerbeeld-kleurgol-kleurgolven-Test

De arbodienst

Onze verzuimmanagers werken samen met de bedrijfsartsen naar een snel, verantwoord en duurzame terugkeer naar werk, waarbij onderliggende problemen opgelost worden. Tijdens het verzuimtraject volgen wij de richtlijnen en verplichtingen vanuit de Wet Verbetering Poortwachter. Deze stappen zijn bedoeld om jou zo spoedig mogelijk en op een verantwoorde manier terug te laten keren naar werk.

Jouw werkgever

Gedurende het verzuimproces heeft je werkgever een aantal verplichtingen. Dat klinkt zwaar, maar is bedoeld om jouw herstel te bevorderen. Zo dient je werkgever bijvoorbeeld, waar mogelijk, aangepast werk aan te bieden wanneer je niet volledig kunt terugkeren in het oude werk. Ook het onderhouden van regelmatig contact met jou en het vastleggen van documenten zijn belangrijke onderdelen.

Jij als werknemer

Een snel, verantwoord en duurzaam herstel is gewenst. Voor jou en voor je werkgever. Dat vraagt ook een inspanning van jou om waar mogelijk mee te werken. Denk bijvoorbeeld aan het actief werken aan herstel, het onderhouden van contact met je werkgever en het aannemen van aangeboden passend werk. Regelmatig voer je gesprekken met de arbodienst om de voortang en juiste vervolgacties door te spreken.

Blijf in verbinding

Wanneer je langdurig uitvalt is dit absoluut vervelend. In de eerste plaats voor jou, maar ook voor je werkgever. Onze tip: probeer altijd in verbinding te blijven met je werkgever en actief mee te werken in het verzuim- en re-integratieproces. Ben bereikbaar, blijf goede gesprekken voeren en probeer te focussen op wat je wél kan.

Hoe langer je thuiszit, hoe hoger de drempel wordt om weer terug te keren naar werk. Soms adviseert een bedrijfsarts of arbeidsdeskundige dat je wel alternatieve taken kunt oppakken. Wanneer je bijvoorbeeld docent bent en het niet lukt om 2 dagen voor de klas te staan, zou je misschien wel de toetsen na kunnen kijken. Zo draag je actief mee aan een succesvolle re-integratie en help je je werkgever en collega’s de last op te vangen.

Dit is ook interessant

Wie we zijn

Elk team is de som van zijn delen. Onze collega's versterken elkaar om ons gezamenlijke doel te bereiken: medewerkers helpen gezond aan het werk te gaan én blijven.

We horen graag van je

Kennismaken? Een vraag stellen of op zoek naar advies?
We helpen je graag op weg.