Preventie vermindert krapte op de arbeidsmarkt

23-9-2022

In onze huidige schaarse arbeidsmarkt kunnen werkgevers zich geen hoger verzuim veroorloven.


Een veilige werkomgeving met aandacht voor gezondheid en werkvoldoening is daarom belangrijker dan ooit. Vitale werknemers zorgen voor minder verzuim en meer productiviteit. Een gezonde werkomgeving stimuleert werknemers vitaal, fit en vooral gelukkig te worden en te blijven.

Werkgever en werknemer hebben een aantal re-integratieverplichtingen die al vanaf de eerste week van ziekmelding ingaan. In het MKB hebben de meeste ondernemers geen HR-afdeling die dit soort zaken oppakt. Als een ondernemer de zaken niet goed op orde heeft, kan ziekteverzuim zelfs een risico voor de bedrijfscontinuïteit vormen.

Wat kan je als werkgever doen om het verzuim te beperken? Voorkomen is beter dan genezen. Het vroegtijdig oppakken van signalen maakt de kans op verzuim kleiner. Denk hierbij aan eerdere signalering van een te hoge werkdruk, het voortijdig inzetten van interventies, zoals psychologische of fysiotherapeutische begeleiding, het stimuleren van de gezondheid en ruimte geven voor herstel als medewerkers het nodig hebben.

Jan van Vlerken, stafarts van Capability, geeft de volgende adviezen: “Let goed op je werknemers, ga meteen met ze in gesprek als je signalen ziet of hoort over veranderd gedrag en neem zo mogelijk de overbelastende factoren weg. Grijp op tijd in, zodat uitval voorkomen kan worden. Kijk samen met de medewerker naar een passende oplossing. Sein ons in als er vragen zijn over, of behoefte is aan, een ondersteunende interventie, zoals mentale begeleiding.”

Uiteindelijk wil iedere werkgever dat medewerkers met plezier naar hun werk gaan. Op deze manier kunnen wij ons steentje bijdragen om de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen. Meer informatie over onze arbodienst en dienstverlening kunt u vinden op onze website.Altijd het laatste nieuws van Capability ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wat voor baas ben jij?