Ontwikkeladvies

27-8-2020

Vanaf augustus 2020 kon je via subsidie een ontwikkeladvies aanvragen in het kader van de Corona maatregelen. Inmiddels is het maximum aantal inschrijvingen is bereikt. Heb je toch interesse, lees dan verder!


Met het ontwikkeladvies krijgen je mensen inzicht in hun positie op de arbeidsmarkt en ze zien beter in in hoe ze waarde toe kunnen voegen binnen de organisatie waarvoor ze nu werkzaam zijn. Want door de coronacrisis verandert de economie fors. Werk wordt vaker digitaal uitgevoerd, er komen nieuwe banen bij en tegelijkertijd zijn er banen die verdwijnen. Dankzij het advies weten je mensen beter welke mogelijkheden en kansen er in deze crisis voor ze zijn. Ook kunnen de loopbaanadviseurs je mensen ondersteunen bij het kiezen van de juiste (bij)scholing of tips geven bij het zoeken en solliciteren naar werk, indien dit aan de orde zou zijn. Aan het einde van het traject krijgt de deelnemer een ontwikkelplan mee, waarin acties staan die iemand kan ondernemen om beter voorbereid te zijn op de toekomst. En dat geeft je mensen meer vertrouwen en houvast.  

UPDATE (2 September 2020)

Inmiddels heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gecommuniceerd dat veel sneller dan verwacht het maximum aantal inschrijvingen is bereikt. 

“De vraag naar ontwikkeladviezen overtreft al onze verwachtingen. Het blijkt dat veel mensen het fijn vinden als iemand met hen meedenkt over hun mogelijkheden op de huidige, veranderende arbeidsmarkt. En ik ben blij dat we ruim 20.000 mensen die hulp kunnen bieden. Maar ik snap dat anderen misschien teleurgesteld zijn. Ik hoop dat zij via andere kanalen in aanraking kunnen komen met een adviestraject. Bovendien stelt het kabinet extra budget voor ontwikkeladviezen in 2021 beschikbaar,” aldus het Minister Koolmees.

De ontwikkeladviezen zijn onderdeel van het crisisprogramma NL Leert Door, dat is gepresenteerd ten tijde van het tweede steunpakket voor banen en economie in mei. Het doel van dit programma is om werkenden en werkzoekenden te helpen zich voor te bereiden op veranderingen op de arbeidsmarkt. Met NL Leert Door financiert het kabinet niet alleen ontwikkeladviezen, maar ook kosteloze online scholing. Naar verwachting komen de eerste opleidingen en cursussen deze winter beschikbaar voor werkenden en werkzoekenden. In totaal heeft het kabinet 50 miljoen euro uitgetrokken voor NL Leert Door. Daarvan is 14 miljoen euro gereserveerd voor ontwikkeladviezen. 

Bij de presentatie van het steun- en herstelpakket afgelopen week is bekend geworden dat het kabinet extra geld uittrekt om mensen te helpen zich aan te passen aan de veranderde arbeidsmarkt. Er komt geld vrij voor onder meer scholing en ontwikkeladviezen. Dat geld komt in 2021 beschikbaar.

Er wordt nu door SZW gekeken hoe dat precies in zijn werk zal gaan. SZW geeft aan dat tot die tijd mensen op verschillende andere manieren financiële ondersteuning kunnen krijgen bij een adviestraject van een loopbaanadviseur. Zo zijn er werkgevers en vakbonden die een dergelijk traject financieren. Ook O&O-fondsen, die verbonden zijn aan een bepaalde sector of branche, hebben hier vaak een regeling voor. Ook regionale leerwerkloketten bieden de mogelijkheid om een ontwikkeladvies te volgen. 

SNEL OP DE HOOGTE 

Hoewel je op dit moment geen subsidie aanvraag meer kunt doen voor het ontwikkeladvies, kun je nog wel je interesse bij ons kenbaar maken. We plaatsen je dan op de lijst met geïnteresseerden en nemen we direct contact met je op zodra er een nieuwe regeling beschikbaar is. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is een mail sturen naar ons.

En wil je ondertussen meer weten over de professionals die het loopbaanadvies verzorgen? Kijk dan eens op Ephecta, dit is net als Capability onderdeel van de Prevermo Groep en de specialist op gebied van loopbaan advisering, coaching en re-integratie. Altijd het laatste nieuws van Capability ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wat voor baas ben jij?