Werkgevers, zo pak je verzuim aan en versterk je inzetbaarheid
2025 goed starten? Dit helpt je verzuim aanpakken en duurzame inzetbaarheid versterken
Januari loopt op z’n eind. Volle sportscholen, lunchboxen zijn gevuld met salades en flessen wijn blijven onaangeraakt tijdens Dry January. Goede voornemens vliegen ons om de oren. Maar hoe zit dat eigenlijk binnen organisaties? Werkgevers, managers en leidinggevenden rollen hun plannen uit om van 2025 een succes te maken. Laten we het hebben over duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie. Welke voornemens kunnen werkgevers oppakken om hier daadwerkelijk impact mee te maken?
Van voornemen naar concrete acties
In dit artikel legt Aukje Huurman, bedrijfs- en stafarts bij Capability, uit wat werkgevers concreet kunnen doen om echte verandering te realiseren. “In mijn rol begeleid ik mensen en organisaties om werk niet alleen gezond, maar ook leuk en betekenisvol te maken. Wat mij drijft? Ik wil dat mensen hun leven in optima forma kunnen leven. Dat ze met plezier naar hun werk gaan en dat hun werk bijdraagt aan hun welzijn. Want werk is zoveel meer dan alleen een inkomen: het biedt structuur, sociale contacten en een gevoel van zingeving.
Maar eerlijk is eerlijk: dat ideaalbeeld is niet altijd de realiteit. Verzuim, stress en een ongezonde werk-privébalans liggen vaak op de loer. Bovendien zijn mensen terughoudend en vinden ze het lastig om over problemen te praten. Daarom wil ik werkgevers uitdagen acties te ondernemen die écht verschil maken. Niet alleen goede voornemens, maar concrete stappen om verzuim te voorkomen en inzetbaarheid te verhogen.”
Kleine stappen, grote impact
Mensen zijn gewoontedieren. Dat geldt thuis, maar net zo goed op de werkvloer. In Nederland komen veel welvaartsziekten voor. Mensen zitten te veel, willen stoppen met roken of alcoholgebruik of bewegen te weinig. Het probleem? We verwachten te vaak dat medewerkers in één keer van nul naar honderd gaan. Denk aan een werknemer die abrupt moet stoppen met roken of binnen een week een gezondere werk-privébalans moet vinden. Geloof me, zo werkt het simpelweg niet. Wat wél werkt om de inzetbaarheid op de lange termijn te verhogen? Kleine, haalbare stappen maken het verschil.
Bijvoorbeeld:
- Breng beweging in de werkdag: Stimuleer wandelvergaderingen of richt sta-bureaus in. Een kleine investering met grote impact: verlaagt het risico op welvaartsziekten zoals rugklachten en burn-outs.
- BRAVO in praktijk brengen: Focus op Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Maak deze onderwerpen bespreekbaar binnen je organisatie. Wanneer een medewerker stress ervaart, is dat vaak een signaal van een dieperliggend probleem. Stel de juiste vragen en zoek samen naar een structurele oplossing.
Verzuim aanpakken? Begin met een open gesprek
Veel organisaties worstelen met verzuimpreventie. Medewerkers zijn terughoudend en delen hun problemen niet snel. Bovendien, het komt regelmatig voor dat ze problematisch gedrag niet op tijd herkennen. Consequenties zijn namelijk niet altijd direct zichtbaar. Hoe pak je verzuim effectief aan en geef je er concreet invulling aan? Mijn advies: begin met eerlijke en open gesprekken. Te vaak zien medewerkers werk en privé als gescheiden werelden, maar gezondheid stopt niet bij de kantoordeur. Niet iedereen beseft dat een werkgever betaalt voor arbeid, terwijl het de verantwoordelijkheid van de werknemer is om de eigen gezondheid op peil te houden, zodat het werk professioneel kan worden uitgevoerd.
Het is essentieel om gewoontes bespreekbaar te maken, ook als dat lastige vragen oplevert. Vraag door, juist over onderwerpen als stress, ontspanning en levensstijl. En bied vervolgens passende ondersteuning.
Voorbeelden:
- Open spreekuren: Bied een preventief spreekuur aan met een bedrijfsarts. Niet alleen voor medewerkers met klachten, maar juist ook voor degenen die zich (nog) gezond voelen. De bedrijfsarts zal tijdig signaleren wanneer er interventies nodig zijn. Zoals bijvoorbeeld vitaliteitscoaching, waarbij medewerkers geholpen worden wanneer zij een hulpvraag hebben over leefstijl of vitaliteit.
- Ondersteuning vanuit leiderschap: Zorg dat leidinggevenden signalen herkennen en bespreekbaar maken. Dit vraagt om training én een cultuur waarin kwetsbaarheid wordt gewaardeerd. Uiteraard verzorgen we bij Capability deze trainingen.
Samen sta je sterker
Geen enkele medewerker, leidinggevende of bedrijfsarts kan duurzame inzetbaarheid alleen realiseren. Het vraagt om een collectieve aanpak, waarin HR, verzuimmanagers, en medewerkers samen optrekken. Wil je écht het verschil maken in plaats van pappen en nathouden? Dan is samenwerken essentieel.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Gezamenlijke gezondheidsprogramma’s: Organiseer maandelijkse workshops over thema’s als stressmanagement of gezonde voeding waarin medewerkers zelf onderwerpen aandragen.
- Opvolging door verzuimmanagers: Wanneer een van onze bedrijfsartsen een interventie voorstelt, zorgen we ervoor dat deze snel en goed wordt opgevolgd door onze verzuimmanagers. Het succes zit vaak in de nazorg en de verbinding die je als organisatie intern weet te creëren.
Begin met een eerste stap
Niet iedereen raakt meteen enthousiast van termen als ‘gezondheid op de werkvloer’ of ‘duurzame inzetbaarheid’. Goed nieuws: dat hoeft ook niet. Verandering is zelden populair in het begin. Het gaat erom dat organisaties een omgeving creëren waarin het normaal is om over een gezonde, veilig en prettige werkomgeving te praten. Begin klein, blijf in gesprek en zet door. Bij goede voornemens draait het namelijk om het zetten van een eerste stap, hoe klein ook.
Dus, wat ga jij binnen je organisatie verbeteren op het gebied van verzuim, preventie of inzetbaarheid in 2025? Laten we samen werken aan een omgeving waarin mensen met plezier en in goede gezondheid hun werk kunnen doen. Want een fijne werkplek betekent een fijn leven – en daar kunnen we allemaal aan bijdragen.
![Aukje Huurman 2 -Capability portretten Hq 2024-28151 Aukje Huurman 2 -Capability portretten Hq 2024-28151](https://capability.nl/wp-content/uploads/bb-plugin/cache/Aukje-Huurman-2-Capability-portretten-Hq-2024-28151-square-0b81b662ed4dbd8f58d0b4946fb16be1-r349ye7gxbif.jpg)
Nieuwsbrief, schrijf je in
Wil je meer waardevolle inzichten ontvangen over verzuim, preventie en duurzame inzetbaarheid? Dan vragen we je aandacht, het is namelijk tijd voor actie. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.
We horen graag van je
Kennismaken? Een vraag stellen of op zoek naar advies?
We helpen je graag op weg.