De leidinggevenden worden in getraind om goed voorbereid te zijn op hun taak in de verzuimbegeleiding. Door op de juiste wijze aandacht te geven aan het verzuim kan inzetbaarheid van de zieke werknemer weer snel hersteld worden. Vanuit een feitelijke basis, namelijk de wet- en regelgeving, worden leidinggevenden meegenomen in het correct en zorgvuldig begeleiden van de verzuimende werknemer.
De inhoud van de training wordt afgestemd op het niveau van de deelnemers. De training zelf kan online of op een nader te bepalen locatie georganiseerd worden. Vanwege het interactieve karakter kunnen er 6 tot maximaal 15 personen deelnemen.
Gestart wordt met de basis vanuit de Wet Verbetering Poortwachter. Wat is het kader, welke spelregels moeten in acht worden genomen en wat is een resultaatgerichte gesprekstechniek. Daarbij moet gedacht worden aan de stappen in het verzuimproces, de rol van de betrokkenen in het verzuimproces, (casemanager, bedrijfsarts, leidinggevende en werknemer) de rechten en plichten tijdens verzuim en mogelijke escalaties welke kunnen voorkomen wanneer bijvoorbeeld blijkt dat een werknemer binnen het ‘grijze’ of ‘zwarte’ verzuim valt.
Daarnaast wordt ingegaan op gesprekstechnieken, houding en gedrag en communicatiestijlen tijdens de verzuimbegeleiding. De do’s en don’ts tijdens een gesprek, welke vragen stel je en wat is het kader wet-regelgeving conform AVG. Kortom hoe volg je het gesprek op vanaf de 1e ziekmelding door de werknemer.
Ter afsluiting is er ruimte voor terugkoppeling, vragen en gaan we in op verzuim en preventie in verzuim. De rol van de leidinggevende wordt hierin nog eens extra benadrukt, alsmede kosten van verzuim.