Verzuimportaal Promis Verzuim App
Stijging werkgelegenheid in Nederland

Stijging werkgelegenheid in Nederland

Het vierde kwartaal van 2016 is Nederland goed gezind. Het aantal banen is met 53 duizend toegenomen, dat betekent de grootste groei in vijf jaar tijd. Het aantal werklozen daalde met 29 duizend en ook het aantal vacatures steeg in het vierde kwartaal met 8 duizend. Dat meldt CBS op basis van de nieuwste cijfers over de arbeidsmarkt.

In het laatste kwartaal van 2016 waren er gemiddeld 10,1 miljoen banen. Daarbij zijn alle banen meegeteld, van werknemers en zelfstandigen, voltijd en deeltijd. Vanaf het eerste kwartaal van 2014 zijn er in totaal 306 duizend banen bijgekomen: 278 duizendwerknemersbanen en 28 duizend banen voor zelfstandigen. In die periode is elk kwartaal sprake geweest van groei.Vooral meer banen voor werknemers
Het afgelopen kwartaal steeg het aantal banen van werknemers met 46 duizend en het aantal banen van zelfstandigen met 7 duizend. De voorgaande kwartalen daalde het aantal banen van zelfstandigen nog. De banengroei bij werknemers in één jaar tijd is nu het hoogst sinds 2008. Het afgelopen jaar steeg het aantal werknemersbanen met 144 duizend, ofwel 1,8 procent.

Niet alleen meer uitzendwerk
Van alle banen die er de afgelopen drie jaar per saldo zijn bijgekomen, bestaat ruim de helft uit banen bij uitzendbureaus. Ook in het laatste kwartaal van 2016 groeide deze bedrijfstak met 13 duizend tot een totaal van 754 duizend. Maar in het vierde kwartaal waren er meer bedrijfstakken met banengroei dan voorheen. Een kwart van de nieuwe banen kwam nog voor rekening van de uitzendbureaus.

Aantal vacatures stijgt opnieuw
Sinds de herfst van 2013 neemt het aantal openstaande vacatures elk kwartaal toe. In totaal kwamen er in deze periode 74 duizend vacatures bij, gemiddeld ruim 5 duizendper kwartaal. Eind december 2016 waren er in Nederland 169 duizend openstaande vacatures, 8 duizend meer dan aan het einde van het voorgaande kwartaal. Het aantal openstaande vacatures is sinds de periode 2006-2008 niet zo hoog geweest. Toch is dat nog altijd 80 duizend lager dan de recordstand uit 2007.
 
Bron: CBS

Investeer in uw medewerkers
Hoe bindt u als werkgever uw medewerkers aan uw bedrijf? In ieder geval door te investeren in uw medewerkers. Zorg voor goede arbeidsomstandigheden, acceptabele voorwaarden en investeer in hun ontwikkeling. Mobiliteit onder medewerkers is een steeds relevanter onderwerp, lees er hier meer over.

Nieuwe medewerkers
Capability begeleidt en ondersteunt u bij het instroomproces van uw medewerkers: van werving & selectie, de aanname van (buitenlandse) medewerkers tot het opstellen van de arbeidsovereenkomst. Lees hier meer over het instromen van nieuwe medewerkers.

Gerelateerde diensten

Capability biedt vele gerelateerde diensten. Klik op één van onderstaande producten voor meer informatie.
Nieuws
Gezonde medewerker kan langer doorwerken

Uit onderzoek van het CBS onder medewerkers tussen de 45-65 jaar blijkt dat gezonde medewerkers langer denken te kunnen werken. (...)

Nieuws
Werkloosheid blijft dalen

De werkloosheid blijft dalen. Vooral onder 45-plussers daalde de werkloosheid in de afgelopen maanden sterk. Lees meer: (...)

Nieuws
21.000 banen voor mensen met beperking

Sinds 1 januari 2013 zijn er door werkgevers 21.057 banen ingericht voor mensen met een arbeidsbeperking. Lees meer: (...)

Kunnen wij u helpen?