Verzuimportaal Promis Verzuim App
Investeer in het medewerkersvertrouwen

Investeer in het medewerkersvertrouwen

Het vertrouwen van een medewerker in hun werkgever is van belang. Uit onderzoek aan de University of California blijkt dat dit afneemt naarmate werknemers langer in dienst zijn bij een bedrijf. Werkgevers doen er verstandig aan om in hun medewerkers te investeren.

Een belangrijke boosdoener voor het medewerkersvertrouwen is het gebrek aan transparantie. Gebrek aan transparantie over het eigen beleid of het naleven van de interne regels. Het schaadt het vertrouwen van de medewerker in de werkgever zodra het niet duidelijk wordt hoe bijvoorbeeld met een klacht wordt omgegaan of als zaken verborgen blijven voor de rest van de organisatie.

Werkgevers zijn niet altijd transparant
Als werkgevers zelf niet het goede voorbeeld geven, dan denken medewerkers dat dit normaal is en nemen het gedrag over. Hierdoor ontstaat er een schadelijke situatie omdat belangrijke informatie wellicht niet wordt gedeeld. Het loont dus om als bedrijf eerlijk en transparant te zijn. 

Het beïnvloeden van collega's 
Het gevaar is dat als ervaren medewerkers het vertrouwen in de organisatie hebben verloren, dat zij hier ook andere medewerkers mee beïnvloeden. Zeker als zij nieuwe medewerkers begeleiden. Het verlies van het vertrouwen in de organisatie heeft ook een invloed op de motivatie van medewerkers. En het heeft een invloed op de sfeer binnen de organisatie. Cynisme is een van de voorkomende reacties.

Eerlijkheid duurt het langst
Het is een cliché, maar het is waar. Met openheid van zaken en eerlijk zijn komt men het verst. Door duidelijk te zijn over regels en procedures weten medewerkers waar ze aan toe zijn. Ze weten dat overtredingen consequenties hebben en het voorkomt dat medewerkers zelf achterkamertjespolitiek gaan uitvoeren. Het risico van geheimhouding en geen openheid is dat mensen het vertrouwen verliezen in het leiderschap en de organisatie. 


 
Bron: PWnet.nl

Gerelateerde diensten

Capability biedt vele gerelateerde diensten. Klik op één van onderstaande producten voor meer informatie.
Nieuws
Investeren in een goede werksfeer loont

94% van de werknemers vindt een goede werksfeer belangrijk. Een op de drie vindt dit zelfs belangrijker dan het geboden salaris. En dit terwijl meer dan de helft van de (...)

Nieuws
Investeer in uw menskracht

Altijd méér aandacht voor mensen. U mag van Capability meer verwachten. Gezonde, gemotiveerde en competente medewerkers dragen bij aan de continuïteit van uw bedrijf. Investeer daarom in uw menskracht. Samen zoeken we de beste oplossing. (...)

Nieuws
Veel gestelde vragen over de nieuwe Arbowet

Heeft u nog vragen naar aanleiding van de vernieuwde Arbowet? Wat houdt dit nou precies in voor ondernemers? In dit handige artikel staat alles op een rijtje en wordt het (...)

Kunnen wij u helpen?